فهرست مطالب

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و ششم شماره 1 (پیاپی 95، بهار 1398)
- بهای روی جلد: 300,000ريال
- تاریخ انتشار: 1398/03/20
- تعداد عناوین: 7
-
- سخن فصل
-
صفحه 7
- مقالات
-
صفحه 13
اختلافات مذهبی به عنوان یک عامل چالش زا در منطقه ژیوپلیتیکی خلیج فارس نمایان است. اختلافات سیاسی میان برخی کشورها در این منطقه باعث شده است تا اختلافات مذهبی نیز مزید بر علت شود و روابط میان کشورهای این منطقه را تحت الشعاع قرار دهد. از 8 کشور در منطقه خلیج فارس که همگی مسلمان هستند ودین اسلام به عنوان دین رسمی آنها می باشد و می توان گفت در همه 8 کشور، پیروان مذهب شیعه حضور دارند. در سالهای اخیر، به دلیل خودآگاهی دینی و مذهبی، محرومیت از ساختار اجتماعی و سازمانی در کشورهای بحرین، قطر، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و عراق (تا قبل از سرنگونی رژیم بعث) پیروان مذهب شیعه، به دنبال حقوق خود برآمده اند؛ لذا این امر سبب گردیده است تا از سوی دولتهای عربستان سعودی و بحرین، اعمال خشونتهای فیزیکی علیه پیروان تشیع شکل بگیرد و با آنها برخورد شود. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و سایتهای اینترنتی به دنبال تبیین چالش های شکل گرفته برای پیروان مذهب شیعه در کشور بحرین می باشد. سوال اصلی در این مقاله این است که وضعیت شیعیان در کشور بحرین چگونه است؟ نتایج نشان می دهد که چالشهایی برای شیعیان در کشور بحرین وجود دارد و باعث برهم خوردن روابط میان پیروان مذهب شیعه و حاکمان این کشور شده است.
کلیدواژگان: مذهب شیعه، کشور بحرین، هویت خواهی، اقلیت گرایی مذهبی، چالش -
صفحه 39
هدف این مقاله بررسی واکنش ها و پیامدهای منطقه ای تحول و پیشرفت تکنولوژی موشکی ایران در منطقه خاورمیانه است. ایران از جمله معدود کشورهایی است که با تعدد همسایگان و قرارگیری در یک محیط ستراتژیک، یک واحد سیاسی بین المللی ویژه با تهدیدات متکثر به شمار میرود؛ بنابراین، در راهبرد امنیتی خود با توجه به اتحادهای سیاسی و نظامی کشورهای منطقه با غرب و تنش سیاسی با برخی از کشورهای غربی بر سیاست بازدارندگی تاکید کرده و همواره سعی در افزایش قدرت بازدارندگی منطقه ای از طریق توسعه و تحول در تکنولوژی موشکی خود داشته است. این مقاله با طرح این پرسش که تحول و پیشرفت تکنولوژی موشکی ایران با چه پیامدهایی در سطح منطقه خاورمیانه همراه بوده است؟ با بهره گیری از روش توصیفی- تبیینی این فرضیه را موردبررسی قرار میدهد که مهمترین پیامدهای منطقه ای فعالیتهای موشکی ایران به دو محور اسراییل و کشورهای حوزه خلیج فارس مرتبط بوده است. در حالی که محور اسراییلی از طریق سامانه های موشکی و دفاع ضدموشکی به دنبال واکنش به قدرت یابی موشکی ایران بوده، محور خلیج فارس از طریق اتحاد و ایتلاف نظامی و امنیتی با قدرتهای فرامنطقه ای به ویژه آمریکا و بهره گیری از سپر دفاع موشکی این کشور، درصدد پاسخ به روند فعالیتهای موشکی ایران برآمده است. یافته های این پژوهش نشان می دهند که هدف آمریکا از گسترش روابط دفاعی- امنیتی با اعراب حوزه خلیج فارس و اسراییل و استقرار سامانه های دفاعی و ادغام این سامانه ها با سامانه دفاعی در ترکیه و اسراییل، محاصره کامل ایران و مهار توانمندی موشکی این کشور است.
کلیدواژگان: ایران، اسراییل، بازدارندگی منطقه ای، تکنولوژی موشکی، خلیج فارس -
صفحه 67
امروزه بحران سوریه در کانون توجهات مطبوعات منطقه و جهان قرار گرفته است. یکی از کشورهایی که مواضع آن در قبال بحران سوریه از جهات مختلف حایز اهمیت فراوان است آمریکاست. لذا سوالی که مطرح میشود این است که مبانی و اهداف سیاست خارجی آمریکا در قبال تحولات سوریه چیست و چه تفاوتی را میتوان بین رویه اوباما و ترامپ در اینباره شناسایی کرد؟ در پاسخ به این سوال فرضیه پژوهش اشاره میکند که آمریکاییها در منطقه با طرح اهدافی همچون سیاست مهار چین و روسیه، تضمین جریان آزاد نفت و انرژی، حفظ امنیت اسراییل و مهار دایره قدرت و نفوذ منطقهای ایران در جهت سرنگونی حکومت بشار اسد و تغییر ساختار قدرت در سوریه گام برمیدارند. یافتههای پژوهش نشان میدهد ترامپ درحال چرخش از سیاست مداخله محدود اوباما به مداخله نظامی مستقیم در سوریه است. اگرچه وی اولویت برنامههای خود را داخل آمریکا معرفی میسازد اما از دست زدن به اقدامات نمایشی برای به رخ کشیدن قدرت آمریکا در منطقه ابایی ندارد و این ماجراجوییها میتواند خطرناک باشد. تحقیق پیشرو با استفاده از روش توصیفی– تحلیلی در چارچوب نظریه ریالیسم تهاجمی این رفتارهای آمریکا را تحلیل مینماید.
کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، سیاست خارجی، بحران سوریه، رئالیسم تهاجمی، خاورمیانه -
صفحه 91
در دهههای اخیر شاهد اهتمام پژوهشگران روابط بینالملل به موضوعات جدیدی هستیم که علیرغم ماهیت غیرسیاسی اولیه، نقش قابلتوجهی در شکلگیری سیاستهای نوین در سطوح منطقهای و بینالمللی ایفا کردهاند. مسایل زیستمحیطی و بحران آب از آن جملهاند. مشکلات مربوط به آب علیرغم ابعاد جهانی آن، در کمتر جایی از کره زمین بهاندازه خاورمیانه صبغه سیاسی - امنیتی یافته و بر سیاستهای ملی و منطقهای کشورهای این حوزه تاثیر نهاده است. یافتههای موجود گویای آن است که از این پس دو پدیده افزایش دما و کاهش بارش بهصورت کوتاه و بلندمدت امنیت زیستمحیطی کشورها را با چالشهای بنیادی روبرو خواهند کرد. در کنار عوامل یاد شده مسایلی مانند مدیریت ناکارآمد، سنتی و کمی محور و فرهنگ مصرف و سوداگری افسارگسیخته حاکم بر بخشهایی از جوامع به فروسایی بنیادهای زیستی کشورها انجامیدهاند؛ که نشانههای آن در قالب پیدایش کانونهای ریزگردساز داخلی، نابودی جنگلها، خشکیدن تالابها و رودهای دایمی، آلودگی هوای شهرها، سوزاندن جنگلها و مراتع، تغییر کاربری زمینهای کشاورزی و فرسایش خاک، نمود یافتهاند. مقاله حاضر تلاشی برای شناسایی ریشهها، ابعاد و دورنمای بحران آب و خشکسالی و چگونگی مدیریت آن در خاورمیانه است. هرچند که دادههای موجود نشان میدهند که کشورهای منطقه خاورمیانه همگی در برابر تهدیدهای زیست محیطی آسیبپذیر بوده و به دلیل درگیری و کشمکشهای فراوان به تنهایی از عهده این تهدید بر نمیآیند و به همین دلیل تاکنون نتوانستهاند به یک سازمان منطقهای کارآمد دست یابند.
کلیدواژگان: خشکسالی، بحران آب، خاورمیانه، ظرفیت های حقوق بین الملل، ریزگردها -
صفحه 119
روندی که تحولات خاورمیانه در سال گذشته طی کرده است، چشماندازی توام با بیم و امید را برای تحولات این منطقه قابل پیشبینی کرده است. شکستهای داعش در عراق و سوریه چشماندازهای روشنی برای بازگشت ثبات به منطقه پدیدار کرده است. باوجود امیدواریهایی که به پایان کار داعش و دیگر گروههای تروریستی به وجود آمده است اما واقعیتهایی وجود دارد که نشانگر دشواریهای فراوان برای رسیدن به منطقهگرایی در چارچوب روابط بینالملل است. نتایج مثبت منطقهگرایی در عرصه روابط بینالملل موجب شده است که بحث منطقهگرایی در خاورمیانه به مبحثی حایز اهمیت در سالهای اخیر تبدیل شود که این امر نیازمند بررسی بیشتر است. در این پژوهش به تاثیر عامل تروریسم بر منطقهگرایی خاورمیانه تمرکز شده است تا با بررسی تاثیرات آن به راهکارهایی برای کاهش تاثیرات منفی تروریسم خصوصا داعش بر منطقهگرایی در خاورمیانه دستیابیم. سوال این پژوهش به این صورت مطرحشده است که تاثیر ظهور تروریسم در خاورمیانه خصوصا داعش بر روند منطقهگرایی در این منطقه چیست؟ در راستای جواب به آن فرضیه مقاله این شده است که ظهور داعش در منطقه خاورمیانه علیرغم تقویت اندیشه و اقدام مبارزه با تروریسم در کشورهای منطقه اما به دلیل رقابتهای منطقهای بازیگران بومی و منافع متعارض آنها باعث شکلگیری ایتلافهای دوگانه و واگرا بهجای منطقهگرایی شده است. روش این مقاله نیز بهصورت تحلیلی و توصیفی است.
کلیدواژگان: منطقه گرایی، تروریسم، خاورمیانه، داعش، همگرایی، ائتلاف ضد داعش -
صفحه 147
مجمع عمومی سازمان ملل در قضیه حمله نظامی کره شمالی به کره جنوبی (1950) پس از ناتوانی شورای امنیت در رسیدگی و مقابله با این تجاوز، به دلیل وتوهای مکرر شوروی، با تصویب قطعنامه شماره 377 معروف به قطعنامه «اتحاد برای صلح» زمینه را برای مداخله مجمع عمومی فراهم نمود. این قطعنامه متضمن این مفهوم است که اگر در مواردی شورای امنیت به علت عدم اتفاق اعضای دایم نتواند به هنگام تهدید علیه صلح، نقض صلح و یا عمل تجاوز اقدام مناسبی انجام دهد، وظیفه حفظ صلح و امنیت بینالمللی به عهده مجمع عمومی سازمان ملل متحد گذاشته میشود. در این حالت مجمع عمومی راهکارهایی را که به نظر ضروری میرسد، از جمله استفاده از نیروی نظامی، به دولت یا دولتهای مربوط توصیه نماید. علاوه بر قضیه کره، مجمع عمومی تاکنون یازده بار از جمله در بحران کانال سویز، قضیه کنگو و مسیله نامیبیا با استناد به این قطعنامه توصیههای لازم را به عمل آورده است. هرچند بیش از شش دهه از تصویب قطعنامه سپری گشته است اما به دلیل اهمیت این قطعنامه و امکان اعمال آن در برخی بحرانهای حل نشده کنونی، از جمله مسیله سوریه، ضرورت مطالعه این قطعنامه را ایجاب مینماید. به نظر میرسد با توجه به اوضاع بحرانی در سوریه و وقوع جنایات وحشتناک و کشته و آواره شدن غیرنظامیان؛ سازمان ملل متحد و بهویژه شورای امنیت باید اقدام قاطع و جدی دراینباره انجام دهد، خصوصا با ملاحظه این امر که شورای امنیت در مورد مسیله سوریه بعد از گذشت مدت زیادی از آغاز جنگ و ناآرامی هنوز به توافق جامع و کاملی نرسیده است. گویا از مسیولیت اصلی خود که حفظ صلح و امنیت بینالمللی است غافل مانده و صحنه منازعات و درگیری بین دو بلوک شرق و غرب شده است.
کلیدواژگان: قطعنامه اتحاد برای صلح، شورای امنیت، مجمع عمومی، جنگ دو کره، بحران سوریه
-
Page 13
Religious disputes have become a challenging factor in the Persian Gulf region. Political disagreements among some countries in the region have led to religious disagreements and undermined relations between the regional nations. Among the eight nations in the Persian Gulf region, all are Muslims and Islam represents their official religion. There are also Shia Muslims in all of these countries. In recent years, due to religious self-awareness, the denial of the social and organizational structure in Bahrain, Qatar, Saudi Arabia, the United Arab Emirates and Iraq (before the downfall of the Ba›ath regime), followers of the Shiite denomination have sought their rights. This has led to the Saudi and Bahraini government to mistreat them and exert physical violence against the Shiites. This paper uses a descriptive- analytical method, using library resources and internet websites to investigate challenges faced by followers of Shiite denomination in Bahrain. The main question this Article seeks to answer is: what is the situation of the Shiites in Bahrain? The results show that there are challenges faced by the Shiites in Bahrain and that relations between the Shiites and the rulers have been disrupted.
Keywords: Shiite Denomination, Bahrain, Identity, Religious Minority, Challenge -
Page 39
This article intends to evaluate Iran’s missile technology development and its implications for the Middle East. Iran has persistently faced growing threats because of its strategic milieu and multiple neighbors. Hence, the country has chosen deterrence strategy in which the missile technology is utmost importance. Iran has put emphasis on improvement of its missile capabilities. The main question of the article is what are the main implications of development and progress of Iran’s missile technology for the Middle East? The article tests the hypothesis, with an emphasis on descriptive-explanatory method, that the main implications of the development of Iran’s missile technology relate to Israel and GCC countries. While Israel uses missile and anti-missile systems in order to respond to Iran’s missile development, the GCC countries have emphasized security and military alliances with transregional powers, especially the United States and have used missile its defense umbrella.
Keywords: Iran, Israel, Regional Deterrence, Persian Gulf, MissileTechnology -
Page 67
The Syrian crisis has been on the spotlight of the regional and international press. One of the countries whose positions towards the Syrian crisis are important is the United States. So the question of this paper is: What are the principles and objectives of U.S. foreign policy toward Syria? What is the difference between Obama’s and Trump’s approach to the crisis? In response to this question, the research hypothesis suggests that by pursuing such objectives as the policy of containing China and Russia, guaranteeing free flow of oil and energy, maintaining Israel›s security and containing Iran’s regional power influence, the Americans seek to overthrow Bashar al-Assad’s government and to restructure power structure in Syria. The research findings show that Trump will change Obama’s limited intervention policy to direct military intervention in Syria. Although he first presented his priority as the internal issues of the United States, he is not reluctant to try some symbolic measures for American power projection in the region and this adventure can be dangerous. This article uses a descriptive-analytical method, drawing upon the theory of aggressive realism for analyzing U.S. behavior.
Keywords: United States of America, Foreign Policy, Syrian Crisis, OffensiveRealism, Middle East -
Page 91
In recent decades, international scholars have been focusing on new issues that have played a significant role in shaping new policies at the regional and international levels, despite their initial non-political nature. Environmental issues and water scarcity are among such novel issues. Water problems, despite their global dimensions, have not become security-political questions anywhere on earth other than in the Middle East, affecting national and regional policies of the regional countries. The findings suggest that two phenomena of rising temperatures and shortage in short-term and long-term rainfall will pose fundamental challenges to the environmental security of countries. In addition to these factors, issues such as inefficient, traditional and small-scale management, and the culture of consumption and speculative domination of parts of societies have led to the decline of the country›s biological foundations, which are indicative of the destruction of forests, the drying of wetlands and permanent rivers, urban air pollution, burning of forests and pastures, changing land use and soil erosion. This paper is an attempt to identify the roots, dimensions and prospects of water crisis and drought and how to manage it in the Middle East. However, the available data suggest that the Middle Eastern countries are vulnerable to environmental threats and are unable to cope with the threat alone because of this, and have not yet been able to achieve an efficient regional organization.
Keywords: Drought, Water Crisis, Middle East, International Law Capacities, Microprocessors, Legal Solutions -
Page 119
The Middle East developments over the past year have led to a prospect of fear and hope for the future of the region. ISIS›s defeats in Iraq and Syria have made the prospects of restoring stability to the region clearer. Despite the hopes created by end of ISIS and the other terrorist groups, there are realities that illustrate the great difficulties of achieving regionalism within the framework of international relations. The positive results of regionalism in the field of international relations have caused regionalism in the Middle East to become an important issue in recent years, which needs further investigation. In this research, the influence of terrorism on Middle East regionalism has been examined. The question of this research is: what is the effects of the rise of terrorism in the Middle East particularly the ISIS on the regionalism process in the region? In response to the question, the hypothesis is that the rise of ISIS has created dual coalitions and divergence instead of strengthening ideas and actions for counterterrorism in the regional countries. It arises from regional rivalry among the actors and their conflicting interests.
Keywords: Regionalism, Terrorism, Convergence, Middle East, ISIS, Anti-ISIS Coalition -
Page 147
After the Security Council›s inability to address and deal with the military attack of North Korea on South Korea (1950), due to repeated vetoes of the Soviet Union, the United Nations General Assembly prepared the ground for the intervention of the General Assembly by adopting Resolution 377, known as ‘Uniting for Peace’ Resolution. This resolution implies that in the absence of the consensus among the permanent members of the Security Council for taking appropriate measures in some cases the obligation of maintenance of international peace and security rests with the UN General Assembly. These cases include a threat to peace, breach of the peace, or act of aggression. In such a situation, the General Assembly is required to make the necessary recommendations, including the use of military force to members of the United Nations. In addition to the Korean war, the General Assembly, based on this resolution, has made the necessary recommendations in eleven cases including the Suez Canal crisis, the case of the Congo and Namibia. Although this resolution was adopted more than six decades ago, the resolution deserves to be studied because of its importance and the possibility of its application in the current unresolved crises, including the Syrian conflict. It seems, considering the critical situation in Syria such as terrible crimes, killing and displacement of civilians, the United Nations especially the Security Council must make decisions and act seriously. After a long time from the beginning of the Syrian crisis, the Security Council has not reached a comprehensive agreement yet to resolve the crisis. Perhaps the Security Council is unaware of its primary responsibility which is maintaining international peace and security. But it is caught in the scene of conflict between two blocks of the east and the west.
Keywords: Uniting for Peace Resolution, UN Security Council, General Assembly, Korean War, Syrian Crisis